[ Introtur motorfly - seilfly | Teorikurs motorfly | Funksjonshemmede | Nabokontakt ]


Vask av motorfly

Rene flater, fri for insekter og skitt, er viktig på alle typer fly - og spesielt på fly som vår Katana. I tillegg er faktisk en av leiebetingelsene våre at flyene skal leveres rengjort etter turen. Det er likevel sjelden at man kommer til et skikkelig rengjort fly.

 

Vi har fått tilbakemeldinger om at litt slapp innsats på dette området skyldes tungvint opplegg for vask av fly. Det er det nå gjort noe med!

Inne i fuelbua er det montert en trommel med skikkelig vaskebørste. Fra trommelen går en gul slange fram til krana på byggelokalet. Det er bare å koble til og skru opp denne. På selve vaskebørsten er det mulig å stille inn trykket. Pass på at hendelen på børsten står på 0 før du skrur opp krana...

Det er også anskaffet en beholder med pumpe for påføring av såpevann. Såpe fylles fra en egen kanne over i beholderen. Såpa vi kjøper er mild og fri for silikon. Fyll opp til markeringen nede på beholderen og fyll videre opp med vann. Ved å pumpe med håndtaket settes beholderen under trykk.

Benytt bare såpe dersom det er behov for det. Det beste er å bare benytte vann. Man bør også unngå å benytte såpe mens det er varmt fordi det lett blir skjolder. Unngå å bruke såpe på komposittpropeller. Husk å utligne trykket i beholderen etter bruk slik at ikke pakningene går i stykker.

Vaskebørsten kan brukes på hele skroget/vingene men skal ikke brukes på pleksiglass. Selv et lite sandkorn i børsten kan lage uopprettelig skade i glasset. Pass også på at børsten ikke legges på bakken - også resten av flyet er lett å ripe opp.

På den ene vingen er hullet for steilevarslingen. Steilevarslingen på dette flyet er akustisk og består ganske enkelt av en plastslange fra åpningen fram til et gitter i instrumentpanelet. Ved vask er det lett å få vann inn i dette hullet. Et av punktene ved walkaround på Katana er å sjekke at varslingen virker. Sug lett (gjennom et lommetørkle) over dette hullet og sjekk at det piper. Hvis det har kommet mye vann i slangen vil vannet blokkere gjennomstrømningen og steilevarslingen virker ikke. Vi har en plugg med "remove before flight banner" som skal brukes ved vasking og parkering.

Pleksiglass skal vaskes med rikelig rent vann og et pusseskinn avsatt kun for dette formålet. Slike pusseskinn ligger både i LN-DFL og LN-DFM og er merket med "Kun for hood/canopy". Hvis du skulle være uheldig å miste disse i bakken må du være 100% sikker på at det blir helt rent etterpå - eller kjøpe inn et nytt for oss. Puss i en retning - ikke i sirkelbevegelser. Den milde såpa vi har kan benyttes på glasset, men benytt i utgangspunktet kun rent vann.

Spesialmidler som Permatex og Mirror Glaze kan benyttes men kontakt flyets faddere/teknisk leder dersom dette blir nødvendig.

Vår Katana er lakkert med samme type lakk som på lastebiler. Denne er meget slitesterk. Polering skal gjøres med Hempel hardvoks. Det ligger en boks i flyet. Produktet er silikonfritt. Polering bør ikke gjøres i sterk varme.

 

Tips:
Seilflygere har mye mer peiling enn oss motorflygere på vask og polering av fly. Hvis du er i tvil om noe så spør en seilflyger med litt fartstid!


Takk til Egil Kløften for anskaffelse og montering av vaskeutstyr.

 


Opp
Bilder og video fra dfk.no må ikke gjengis eller brukes kommersielt uten fotografens samtykke

Motorfly:
LN-ACF
LN-DFK
LN-DFL
LN-DFM

Seilfly:
LN-GAM
LN-GCJ
LN-GCM
LN-GDW

Slepefly:
LN-DFK

Mikrofly:
LN-YDM