[ Introtur motorfly - seilfly | Teorikurs motorfly | Funksjonshemmede | Nabokontakt ]


NM og Viking Glide (side 2)

Tilbake til side 1

Blåtermikk og AAT

Oslo-redaksjonen har mottatt følgdende SMS fra vår flygende reporter: Det er satt AAT-oppgave med minimum 3:30t, slepestart kl. 1130 og man ser blåtermikken blomstre
(29.06.2005 11:19, AndersB)

Dag 2

Da var dag 2 over. Desverre blir det ingen oppdateringer i løpet av dagen, for ingen av oss har installert nettverk i flyene....

Dagen i dag ble faktisk ganske lik gårsdagen. Det var tildels mye vind, med tilhørende i stykker blåst termikk, Komputeren i GM påstod i dag at jeg i en kort periode hadde 50km motvind.

Oppgaven i dag lød på: ENHN-Opphus-Arneberg-ENHN, og i dag kom 2/3 av Team DFK hjem, mens II måtte lande bare noen kilometer før plassen.

I morgen ser det ut til at blåtermikken venter på oss (enorm jubel i stua nå vi oppdaget det) så da venter nye muligheter. Neste mål er at hele laget skal komme rundt...
(28.06.2005 20:56, IngarFP)

Sportsklasse i gang

I går (mandag) var første dag i sportsklasse NM. Fra Drammen stiller 3 piloter: Dag Andre Fjellstad (GAZ), Gaute Haga Andersen (GII), og undertegnede (GGM). Mandagens oppgave ble en stormfull affære, og Komputeren i GM påstod det til tider var 40km/t motvind. Oppgaven var ENHN-Storberget-Jømna-Holtet-ENHN. Det hele endte med at hele team DFK utelandet, og først kom hjem sent på kvelden... Ingen voldsomme resultater å skryte av enda, men det ser ut til at vi har en fin uke foran oss med mye fint vær, så vi skal ikke gi oss så lett!
(28.06.2005 20:49, IngarFP)

Takk for oss fra Eskilstuna

Så er det ugjenkalleig slutt. Campingvognene er levert tilbake, avskjedsklemmer deles ut og vi kan bare se frem til neste år de som kommer med da. Gårsdagen ble litt opprevet - for å si det pent. Det ble den store utelandingsdagen etter at ledelsen bestemte seg for å kjöre konkuransen. Henning var den eneste som kom rundt og endte på 2 plass i 18m. Det står det respekt av. Robban ga da også sin uforbeholden gratulasjon på radio ved meldte 10km. "Kuult" var Hennings kommentar. Öyvind landet i Regna og ble hentet av redacteuren personlig. Det ble en kjöretur gjennom 3 svenske län. Det hadde värt en litt spectakulär landing for "gjerdet kom veldig fort" som Öyvind sa. Man var ikke tilbake för kl 11 og da var festen gått over i de små grupper. Men man fikk seg da litt mat og en flaske Staropramen. Dermed stenger Elkilstuna-redaksjonen desken.
(24.06.2005 12:13, Hans)

Starten utsatt til kl 12

Ledelsen har bestemt seg for å utsette slepene til kl 1200. Tingene utvikler seg ikke helt bra. Erlend har fyllt ekstra bensin - det er mulig han kan trenge det for å komme hjem.
(23.06.2005 11:26, Hans)

Opgavene er satt

Ledelsen er tydeligvis usikker på om det blir flybart i nord - så for sikkerhets skyld har de satt A og B oppgave i alle klasser - en nordover og en sydover. Erlend fikk sin velfortjente A-nål og arbeider nå med å tilpasse SG38 slik han vil ha den. Erlend er en mann med sans for detaljer - det vet vi. Under hovedbriefingen overakte Redacteuren forkledd som Team-Captain, en flaske Linjeaquavit til konkuranseledelsen. Slik at de har noe å roe nrvene med neste gang katastrofen slår til i form av kansellering av flybare dager.
(23.06.2005 10:27, Hans)

God morgen fra Eskilstuna

Er det en god morgen – seilflymessig? Fremdeles er det noen høye skyer, men vi får håpe de tørker opp innen oppslep. Cumulusene begynner allerede så smått så de kan nok vokse seg riktig store og fete – kanskje for fete. Den harde kjerne av Det Culinariske Selskab avsluttet sitt viktige arbeide med å vurdere arbeidet i en av byens bedre restauranter ved kanalen. Samtidig ble seilfly-Norges problemer løst. Erlend har bestemt seg for å fly virkelig åpen klasse neste år så han tok utsjekk på SG38. Han ble rapportert å ligge på track under hele oppgaven.
(23.06.2005 08:13, Hans)

Dagen kansellert

Så kom beskjeden ved siste briefing kl 1400 at dagen er kansellert. Väret bedrer seg og fra Ålleberg meldes det at det er flybart. Men det varer sikkert frem til kl 5 för det er OK her. Men morgendagen har vi store forhåpninger til. Så nå drar vi inn til storbyen Eskilstuna.
(22.06.2005 14:22, Hans)

De tusen sjöers land

Det regnet ikke lite i natt. Resultatet da vi våknet var at campingplassen var omvandlet til rekke små og store sjöer. Så nå blir nok Jan Egil glad igjen. For ikke å snakke om Henning. Han har investert i ny skiboks som matcher hans sölvgrå BMW. Og da må man jo ha ski. Fölgelig gikk han til investering i et par vannski. Under dagens hovedbriefing ble de ved en enkel, men gripende höytidelighet tilbudt gridsjef slik at han skal komme seg på grid. Den er forelöpig satt til kl 1200. Väret bärer fremdeles sterkt preg av frontpassasje - ny briefing er satt til kl 1300. Vi får se!
(22.06.2005 11:18, Hans)

Gerhard Weibel og "ETA-biter"

Legenden Gerhard Weibel er meget aktivt tilstede på Ekeby. I kveld holdt han et foredrag om sitt siste prosjekt ASW22DB sammen med Dick Butler som skal være en utfordring til ETA. Man tager en ASW22 som i utgangspunktet ikke er ueffen. Så skjøter man på ca 10 cm på halen. Er det Gerhard som har stjålet halen til Genesis?? Så laver man et litt høyere sideror. Så lager man forlengelser til vingene så det blir 28 meter. Vingene blir laget som modellfly - ved å skjære det ut i styroform. Så legger man fiber og epoxy utenpå. Litt mere arbeid enn vanlig vingebygging - men dette er ikke noen masseprodusert artikkel. En annen detalj er dyser som slipper ut luft i området hvor turbulensen begynner. Dysene reguleres av flaps-stillingen. Ved lav hastighet og positiv flaps er dysene åpne - ved lav og negativ flaps lukkes de og tubulatorene gjør jobben. Hadde vert gøy å se den på Vågå - men da må det nok gjøres endel overtalelse. Dick har en nokså full almanakk.
(21.06.2005 23:03, Hans)

Bare en gjennomförte tirsdag - ikke gyldig dag.

Dagen var som tidligere skrevet lurvete for å si det pent. I standard-klassen begynte fly å drysse ned - inklusive de 3 LS 8 musketerer. Etter å se det an stilte fler og fler opp på grid för siste slep kl 5. Med en fet CB i syd-vest trakk man seg en etter en også våre tre. En pilot, Jan-Ola Nordh fra Sverige, flöy oppgaven i Discus bt. Men det var ikke nok til å få gyldig dag. Vi får se hva morgendagen bringer
(21.06.2005 17:52, Hans)

Tirsdag bare standardklassen flyr

Konkuranseledelsen stilte med hjem i dag etter gårsdagens muligens noe forhastede avgjörelse. På briefingen fikk også Öyvind og Hans utlevert sine A-diplom. Kan vi kalle oss diplomater? Dagen i dag så vanskelig ut fra morgenen. Etter å ha utsatt starten flere ganger begynte slepene kl 1300. De slepte bare opp standardklassen og etter noe venting kansellerte de etterhvert de andre klassene. Väret kommer nord-vest fra så de satte en ny oppgave assigned area oppgave på 131-228 km. Först sydover til Katrineholm sydvestover til Hjortkvärn og så nordover via Ås og hjem. Min tid er 1:30. Tror nok minimumstiden blir det minste problemet. Flere av konkurentene ha allerede landet tilbake.
(21.06.2005 14:51, Hans)

Øyvind utelandet

Etter sin gode innsats i 15m fant Øyvind ut at han savnet de fine utelandingene på Norberg og Kolsva. Under utsjekk på SG 38 med bilslep fant han ut at han trengte erfaring på utelanding med åpen-klasse fly. Etter å ha blitt slept opp fant han en fin eng med hundegress. Hentingen ble relativt enkel – bilen bare slepte ham ut av krattet. Redaktøren gjennomførte også a-diplom kurset på SG 38. Det kreves fire turer á 30 sekunder. Og det klarte man. Øyvind fikk også sitt A-diplom med stjene for en elegant utelanding. Under det Culinariske Selskab’s festsoupé vartet Henning opp med utsøkte retter. Den mannen kan mer enn å selge oppblåste vPos aksjer. I et eksklusivt grill-intervju med nak.no presiserte Christiane at det ikke er noe mellom Nisse og henne. ”vi er bare gode venner” presiserte hun.
(20.06.2005 23:20, Hans)

Öyvind på 13 plass

Öyvind kom som nr 13 i dag med 104 km/t. Ikke verst i det selskapet. Klassen ble vunnet av Gianno Chiorzo fra italia. Så avsluttet Erlend med Arvid i baksetet med lazy eight. Det går an å fly acro med Nimbus også.
(20.06.2005 19:22, Hans)

Bare Öyvind flyr konkuranse i dag

Kl 12 bestemte de höye herrer seg for bare å starte i 15m. Det var en assigned area med 2 punkter: Först sydover til Vingaker med 20 km radius så nordover til Virsbro også med 20 km. För start vurderte han forholdene sydover bedre enn nordover så han regnet med å gå langt innover i sektoren. Han startet 5 minutter etter at startlinjen var åpen - her skal det i druntes! Han har meldt vending omtrent i senter og er på vei nordover. Det går fint melder han. Nina, Ole John, barn og mormor dro i badeparken. Det begynte å bli et bastant krav fra de unge. Dessuten som Ole John sa - "jeg orker ikke å sitte på en flyplass og se på fint vär". I ettertid inrömmet Robban at man nok kunne ha flöyet alle klassene. De andre flyr seg en tur Arvid flyr en tur med Erlend mens vPos tikker og går på skjermen. Spennende å se om det virker!
(20.06.2005 15:15, Hans)

Mandag formiddag - ny briefing kl 1200.

Den flotte prognosen fra i går ble noe mer dempet men man satser på at det skal starte omtrent klokken 13. Derfor er ny briefing satt til kl 1200. Under dagens briefing fikk 5 nye sine A-diplom. Også Uli Schwenk. Grei ballast når man skal til med en ETA. Imens hygger vi oss i det fine været. Vår lille myr er i ferd med å tørke ut. Til stor sorg for unge Jan Egil Aske som ser sine kjære sølepytter forsvinne. Vi er ikke sikker på at hans bekymring deles av Mamma Nina og Mormor. Janne snekrer ny veranda utenfor badstuen slik at man kan sitte der og nyte sin øl etter badstuen. Samtidig gir han en leksjon i skikkelig byggeskikk.
(20.06.2005 11:28, Hans)

Söndag kveld

Det var törrtermikk en stor del av veien og mye jobb.Det ble heller ikke helt vår dag. Men Steinar og Ole John kom på 6 og 7 plass i standard kl. Forelöpig er det lite å gjöre med danskene Arne Boye-Möller og Hoelgaard. De flyr også LS-8 så vi kan ikke skylde på redskapen. I 15m kom Öyvind på 22 plass. Som vi fortalte til lunch valgte han å droppe vannet - noe han beklaget etter landing. I 18m kom Henning på 9 plass. Holger Ericsson, Sverige vant. Men Henning hadde en fin prestasjon av vPos så han vant litt igjen der. Erlend og hans svenske co-pilot kom som nr 8. Italienske Ballerati med en av ETAene vant ikke helt ufortjent. Men så flöy Christiane Tiger Moth sammen med Nisse Dahlberg. Er det noe mellom dem tro??? Morgen dagen ser ut til å bli noenlunde som i dag med törrtermik. Termikkprognosene for morgendagen antyder det. Men det skal gå til noe over 2000m hevder man. Vi får se. En ting er klart - hvis det er forskjell mellom värmelding og vär så er det väret som er riktig!
(19.06.2005 23:12, Hans)

Söndag kl 14:00 - alle har startet

Så er alle i gang. Henning startet först kl 12:56 mens Erlend som har svensk co-pilot i dag, startet 13:16. Begge flyr omtrent samme oppgave og samarbeider enn så lenge. Öyvind er forsiktig i dag -han har allerede droppet vannet. De tre LS-8 musketerer Jens-Steinar-Ole John startet omtrent samtidig. Ole John först litt nölende så de andre 2 15 min etterpå.
(19.06.2005 14:15, Hans)

Söndag kl 1045 - oppgavene er satt

En höytrykksryyg som bygger seg op over Öst-Skandinavia gir nordlig og relativt törr vind. Derfor blir det sansynligvis törrtermikk. Åpen klasse flyr 517km rundt Borlänge TMA. Först nordover til Fagersta nordvestover til Malung et strekk på 136km - östover igjen til Svärdsjö og via Bodås Charlie og hjem. 18m flyr samme oppgaven men starter på Charlie istedenfor Echo så den blir 4km kortere. Standard klassen flyr 359km först nordvestover til Stora(hvor åpen kl vendte i går)- mot öst til Ramnäs - nordvestover til Grangärde - og så en laaang "finaleglidning"(118+18km) via Charlie og hjem. 15m flyr en litt lengere variant på 390km vestover via Iresjön til Järnboasjön - så östover til Fläckebo - nordvestover til Malingen - så via Charlie og hjem
(19.06.2005 11:04, Hans)

Godmorgen - söndag fra Eskilstuna

Praktisk talt skyfri himmel. Termikken loves å starte kl 1100 först til 1000m og så til 2000m og 2-3 m/s stig. Grid åpnet kl 0900 for de store og kl 0915 for de små(18m-15m-standard). Alle flyene er på grid og fyllt opp med vann. Dette må da bli en bra dag! De lover at det skal bli slik til tirsdag - da kommer en kaldfront med regn!
(19.06.2005 09:41, Hans)

Lördag - på tur med Erlend

Atter flyttet redaksjonen seg ut i löypa. Som tidligere nevnt ble 15m og standar klassen kansellert. Men 18 m hadde allerede startet og åpen klasse måtte snu bane. Men det så ut til å väre medvind fra alle kanter. Derfor valgte kapt. Sörbye å få drahjelp av en Pawnee så vi kom av på en anstendig måte. Oppgaven ble litt kortet inn ved at förste vendepunkt ble flyttet 25 km sydover til Stora. Og sirklene ved alle vendepunktene ble gjort til 20 km. Vi sirklet til skybas som var snautt 1000m og så snart startlinjen åpnet var det bare å komme seg i vei. Vi tröstet oss med at skybas vel ville komme opp etterhvert og litt smågodt. Förste boblen var litt vest av Köping hvor det lå noe smått og sirklet. Det viste seg å väre Henning. Etterhvert fikk vi selskap av de andre store gutta inklusive en ETA. Med Ballarati ved stikka sirklet den så - skulle nesten tro det var en K8. Men det var mye jobb for lite 70 km/t. Så bar det sydover igjen mot Kolsva hvor vi sneiet innom 20km sirkelen för vi gikk nordover igjen mot Smedjebacken. Vi stakk ikke så langt innenfor men det steg litt innover i sirkelen. ETAen med Uli Schwenck lå foran foss og vi kunne konstatere at den gled ikke så mye bedre men stiget var definitivt bedre. Men med så mye vinger må jo noe av vingene väre i stig! Og vi ville jo ikke komme for tidlig 2t 30 min. Men en rask hoderegning gjorde det klart at det var vår minste bekymring. V snudde sydover igjen med ca 700 m i manko på höyden. Men på veien var det noen skyer som reklamerte for stig. Men det var skrinne greier skyene holdt ikke hva det lovet. Men sånn er skyer! Ved Kollsva - hvor Öyvind og Jens landet på torsdag begynte vi å lure på om det holdt hjem - vi var stadig 600 meter i manko. Situasjonen tilsa at redaktören valgte sine ord med stor omhu. Vi fikk noe flisete greier så tilslutt var det såpas at man kunne stikke nesa hjmover. Det var no kraftig synk men også litt stig innimellom så kom inn med ca 200m i overhöyde. Det holdt til 7 plass med 96,5km/t.Marcus Gauman fra Sveits vant med en Nimbus 4m - enseters utgaven av DM. Så etter 2 konkuranse-dager er Erlend nr 6 av 11. Vel ikke så galt i dette selskapet.
(18.06.2005 20:28, Hans)

15M og Standard kansellert

Det tok mer tid på å törke opp nattens nedbör enn hva meteorologene hadde forventet. Vi sto lenge på grid på bane 05. Så ble 18 meter sluppet selv om skybas ikke var mer enn 850 meter. De slet med å holde seg oppe. Starten for 15 meter ble utsatt og til slutt kansellert. Så ventet man en stund på Standardklassen. Vinden hadde snudd, så riktig baneretning ville väre 23. I stedet for å snu grid med de resterende klassene, kansellerte man også Standardklassen og flyttet Åpenklasseflyene til bane 23. Vår techniske chef tok plass hos kaptein Sörby og avsted dro de.
Nå har vi fått rapportert fra AK, Henning, at han har tatt en teknisk utelanding, men tok ny start for å fly oppgaven selv om dette ikke teller i konkurransen. Han mener han har jobbet for mye og flyet for lite i år, så han tar igjen det tapte nå.
(18.06.2005 16:37, Øyvind)

Lördag 18 morgen - etter regn kommer sol

Selv uten konkuranse var torsdagen ikke ute opplevelser. Arild Solbakken fikk seg en tur i CI og flöy samtidig med Henning. Henning fölte seg ensom og appelerte til Arild s sosiale samvittighet. Etter at Arild hadde forlatt sin lille relativt trygge boble fant Henning det opportunt å lande. Henning gjorde sitt bidrag til underholdningen ved å legg sin skjöteledning over den lokale bondemanns eng. Bonden klippen sin eng inkludert skjöteledning. Öyenvitner skal ha rapporter om et ganske spektakulärt skuespill. Lengste biten av ledningen var 5 cm. En henstilling til residerende byggeledr om å lodde sammen ledningsbitene ble höflig, men bestemt avvist. Henning mått derfor innse at han måtte ta tapet i sine böker - med tungt hjerte begi seg til Co-op og legg 99 kroner(svenske) for en ny. Fagsjefen ga en höytidelig lunch for de besökende koryfeer (herrene Laupsa og Solbakken) Lunchen var tilberedt av fagsjefen personlig. Etterhvert trakk väret over og herrenes avreise utsatt til imorges. Så lunchen trakk ut i tid og konsum. Under lunchen röpet hrLaupsa at reisens egentlige formål var å undersöke bekymringsmeldingen om at Eskildstuna ikke har noe natteliv. Laupsa kunne bekefte at så ikke er tilfelle - Eskilstuna har et natteliv. Hans rapport inkludert reiseregning og bilag vil blit gitt ut i bokform. Den bör ikke savnes under noe juletre. Ellers raporterer den lokale Eskilstuna-Kuriren at det bare er en kvinnelig pilot danske Mette Schmeltz-Pedersen med. Hun flyr ASW 27B en litt blekere söster av GCD. Men som avisen sier mer skal ikke til for å slå gutta. Väret på morgenen var lav skybas men meterologen loveyt at det skulle bli bedre og heve seg til 1500m. Så grid åpner kl 1030 - ny briefing med oppgave kl 1200.
(18.06.2005 10:34, Hans)

Fredag 17 juni - konkuransen kansellert

På briefieng kl 12 annonserte Robban at dagen er kansellert. Men det skjer ting alikevel. Christiane benyttet seg av den generelle forvirrig og skaffet seg utsjekk på Cub med Nisse i baksetet. Han var fornöyd med det han så og kvitterte i loggboken. Forövrig skal redaksjonen pröve å fly SG 38 - en virkelig åpen klasse.
(17.06.2005 12:26, Hans)

Fredag - vi venter på

Värmeldingen for i dag var bedrövelig med regn og dårlig termikk. Stor var derfor overaskelsen over å bli mött av flott solskinn. "Vi får bare hive oss rundt" var Erlends kommentar. Etterhvert ser vi at meterologene kanskje får rett alikevel. Det bygger seg opp i sydvest. Og termikkprognosene er stadig like bedrövelige. Forelöpig er det ikke satt grid - men vi har fyllt opp flyene - man kan jo aldri vite!
(17.06.2005 09:14, Hans)

Torsdag - en dag for jobbing

Dagen så lovende ut. Man hadde sågar skaffet en kvinnelig meterolog fra svensk TV. Hun drysset liflig rundt seg med röde prikket på termikk-prognosene. Åpen klasse fikk en 485km oppgave etter at man i siste öyeblikk måtte forandre den oprinnelige på 509 km.18m kl fikk en assigned area oppgave - först til Kopparberg - östover til Flackebo 10 km sylinder - nordvestover til Näs vest for Borlänge med 30 km sirkel og via vendepunkt charlie og hjem. 15 m klassen flöy en 434km oppgave i samme område. Standard klassen flöy en 364 km variant av samme oppgaven. en tross fiks meterolog og mye rödt ble man skuffet. Det bar snautt til 1500 met så sakte så sakte. Henning startet först i sin Ventus så fulgte de andre på etterhvert i löpet av en time. Öyvind var mest uhelding han skle ut starthöyden - det rakk akkurat til Kolsva. Han fikk i all fall bekreftet flyets glidetall - 50. Jens havnet i samme området. Så det ble å levere startmeldinger og utelandingsmeldinger samtidig. Hans dro og hentet Öyvind og Christiane hentet Jens. Så var det å vente og se. Det så stygt ut for Steinar og Ole John - men de kom seg hjem og endte på henholdsvis 8 og 12 plass med 78 km/t og 71 km/t. Hening ga seg underveis og startet motoren. Han tenkte vel på at det er han som har ansvaret for middagen i dag. Erlend kom midt på treet i åpen klasse - nr 6 med 97 km/t. Så midt under inkomstene kom herrene Laupsa of Solbakken i KCH selfölgelig med punktert halehjul. Men "Gubbdagisen" sto klar og de hadde omtrent ikke kommet ut av flyet för halhjulet var av. Her er det service!
(16.06.2005 19:42, Hans)

Første dag

For min del ble denne dagens oppgave en kalibrering av glidetallet. Etter starten med høyde på ca 1450 meter ble det en glidetur ut i et område uten stig. Dette skyldtes at et skylag hadde sklidd ut og skygget for solen. Da jeg endelig kom ut i solbestrålt område et stykke nord for Køping, var det lite eller ingenting å gripe fatt i. Og jeg ga meg ikke med en gang, men slet i lav høyde en god stund. Jeg tror de fleste andre konkurrentene opplevde stort sett det samme, men de fleste kom seg videre.
Hans kom ikke lenge etter med 4D-bussen og tilhenger. Jordet var stort og med fin overflate. Det landet også en svenske ikke lenge etter meg på samme jordet.
(16.06.2005 18:10, Øyvind)

Onsdag kveld - dagen før dagen

Tid for en oppsummering av siste treningsdag.Det så ut til å bli en fin dag. Meterologen strødde om seg med røde ringer på termikk-prognosen. Øyvind hadde tatt mål av seg til å fly en 500km ved å legge på oppgaven med en runde opp til Avesta. Men han ble for kresen til å ta 1,5-2m bobler og det straffet seg. Nord for Fagersta måtte han gi tapt og landet på Norberg flyplass. En liten flyplass med fin stripe fly, men ingen piloter. Han ble hentet av Redacteuren og Jens Berg. I standard kom Steinar som nr 4, Ole Jon nr 5 og Jens nr 8. Mogens Hoelgaard vant. I åpen klasse kom Erlend og Christiane kom som nr 6. Holger Karow vant med en Nimbus 4m(enseters utgave av ”Langøre” I 15 m kom Øyvind nr 13 på grunn av utelandingen. Børje Eriksson vant. Henning tok seg god tid og startet 14:21 med slep. Men nå lader han batteriet! Mens Erlend har fyrt opp grillen sitter vi og bivåner en som har kjørt camping-bilen fast i gjørma. Men her er det nok av redskap – en buldozer gjore vei i vellinga – bokstavelig talt. Vi prøver å legge ut noen bilder fra kvelden.
(15.06.2005 23:09, Hans)

Onsdag 15 Juni - siste treningsdag

Dagen så lovende ut fra morgenen. Klar himmel og små cumuluser sent på formiddagen. PT er alle i luften og alle uten Henning har startet. I dag har alle klassene forskjellige oppgaver: Åpen kl flyr 501 km rundt Borlänge TMA. 18 m flyr en 368 km oppgave nordöstover med Jarna som ytterpunkt. 15 m flyr samme ruten, men med et annet startpunkte så den blir 3 km kortere. Standard kl. flyr en 305km versjon noenlunde samme retning. Henning har akkurat slept opp og starter vel snart. Öyvind måtte utelande på Norberg litt nord for Fagersta og så snart vi får samlet mannskap skal vi få hentet ham.
(15.06.2005 14:04, Hans)

Tirsdag 14 juni - kveld

Roen har senket seg over Ekeby Flygplats. Familien Aske har gått over til motor - i form av strikkfly og utpå plassen holder de på med modellfly.

Redaksjonen har i dag flyttet seg ut i løypa så og si - til LN-GDM. Der har man ikke de samme faciliteter som på bakken - men mulighet til å få det hele på nært hold. Oppgaven i dag var en "assigned area task". For 18m og åpen klasse var den på 243 til 529 km. Dagen så litt lurvete ut så Ærlend valgte å starte tidlig. Nordover mot Moklinta hvor vi vendte ganske kort inne i sirkelen på 20km. Så sørover til Fällingsbro litt Nordvest for Kõping. Nordover igjen mot Grangãrde hvor vi vendte rett innenfor sirkelen på 40km og sørover igjen mot Ekeby via et vendepunkt ved flyplassen og inn. Vi hadde lenge følge med den tyske ETA med Uli Schwenk. Et skikkelig slagskip som duvet av gårde med sine lange vinger (over 30 meter). På veien ble den lei av å holde følge med småfly og stakk av gårde. Vi var litt ekkelt lavt etter vendingen ved Grangärde ca 600 meter men så kom det en betimelig boble – lykken står som kjent den kjekke bi!

Øyvind kom som nr 7 av 13 i 15m som ble vunnet av Gøran Ax også han med ASW 27. i standard-klassen kom Steinar på 9 plass og Ole John på 11 plass. Resultatene i åpen klasse er ikke tilgejngelige i skrivende øyeblikk men redaksjonen havnet midt på treet. Da vi vel var nede kom vPos-megler Henning Lassen korrekt antrukket med BMW og Ventus så nå er laget komplett! Og Jon Eirik Laupsa skal komme på torsdag og kaste glans over det norske laget. Vi gleder oss.
(14.06.2005 22:33, Hans)

Gode flyforhold

Dagen startet med tidlig cumulusdannelse, men det tørket fort utover dagen og det har ikke vært byger i dag. Det var lett å fly gjennom oppgaven som var en AAT på to timer minimumstid. Jeg holdt på å få konkurransen ødelagt under montering av flyet. Under den kombinerte løfte- og vriøvelsen fikk jeg hekseskudd i kursryggen. For de som ikke vet det, så er dette relativt vanlig, men fryktelig vondt. Hekseskudd er en mildere (ikke kronisk) variant av nakkeskudd. (Det går bedre nå)
Dette er kun en treningsdag så vi tester utstyr og infrastruktur på loggrapportering. De har gjort dette meget elegant. Loggen sendes som et email-vedlegg eller man kan laste de opp på en web-side. Trådløs dekning over alt.
(14.06.2005 18:31, Øyvind)

Tilrsdag 14 juni - godmorgen fra Eskilstuna

"Jag trivst best i õpna landskap" sang Ulff Lundell. Og det gjør vi også på denne morgen som bærer bud om fint vær. Folk har gjort flyene klare, Ærlend har sågar tatt mål av seg til å slepe ut før briefing - som begynner om 4 minutter. Det er satt en oppgave på 243 km i åpen og 18 m klasse og 200 km i standard.
(14.06.2005 09:58, Hans)

Mandag 13 juni - God morgen fra Eskilstuna

Etter nesten 6 timer fra Elverum er vi nå på plass i Eskilstuna. Erlend utgjorde fortroppen. Når vi andre kom hadde han montert GDM og hentet campingvogner. Imponerende effektivt. Så nå venter vi bare på Öyvind og Henning. Våre svenske venner som Robban, Sakka, Nisse og Anne-Lill er på plass. De satte pris på å se oss - tror ikke det bare er utslag av vanlig svensk höflighet. Desverre har korrespondentens kamera sviktet - men det skal vi löse slik at vi kan bringe pikante bilder.
(13.06.2005 09:53, Hans)

Søndag - Takk for oss fra Starmoen - vi sees/webes fra Eskilstuna

Nå er NM ugjenkallelig over. Dagen startet med silregn så vi vare glade for at flyene var pakket. Øyvind og Per reiste i går og Anders drar akkurat nå og tar med seg Sørbye sr, BH og "Kamelen" til hovedstaden. Om litt drar redaksjonen til Eskilstuna - så får vi se om de tekniske forutsetninger for fortatt drift er tilstede.
(12.06.2005 10:59, Hans)

Fin avslutning

Siste dag skulle vise å bli NM's beste dag. Jeg følte at jeg fikk tak på termikken på en skikkelig måte og fikk fin flyt i flygingen. Oppgaven Starmoen - Stai Bru (25 km) - Hamar Flyplass (25 km) - Gjesås Krk (15 km) var akkurat passe forholdende tatt i betrakting. De fleste hadde ikke store problemer, men noen kom lavt nord for Stai der forholdene var i ferd med å dø ut da vi kom dit. Jeg snudde 18 km nord for Stai og fløy nedover dalen til Nordhue og følgte en skygate i en vestlig bue mot sør. Fløy ca 10 km forbi siste VP og avsluttet turen med en rask finalglide tilbake til Starmoen. Hast ble 115,9 km/t som ga dagseier i 15m. Nå har vi avslutingsfest med grilling og premieutdeling. Hans og jeg er eneste gjenværende drammensere. Hans drar videre til Sverige og prøve-VM i morgen, så følg med for nye oppdateringer.
(11.06.2005 21:28, Anders)

Anders vant siste dag

Anders vant en overbevisende dagsseier i dag med 733 poeng. Det gjorde at han nesten tok igjen Erlends forsprang totalt. Anders ble nr 2 totalt med 2943 poeng mot Erlend og "langøre" på 2995 poeng. Øyvind kom på 6 plass i dag og 4-plass totalt. I standardklassen kom Christer på 5 plass med 476 poeng mot Geir Rausandmoen som vant med 718 poeng. Sammenlagt ble Geir best med 3366 poeng. Christer kom nr 5 med 1822 poeng. (dette er uoffisielle tall så langt). Nesten alle kom rundt oppgaven. Men Berndt Hembre den sindige trønder kom lavt over Hamar og hadde akkurat høyde til å komme inn til Starmoen. En litt for spennende opplevelse. "Træan vart vældig stor vældig læng" sa han et beveget landingsintervju.til DFK.NO.
(11.06.2005 19:35, Hans)

Lørdag - det blir en dag i dag også (lørdag kl 14:15)

Vi våknet til en regntung himmel. Gårsdagen ble litt rotete på grunn av oppgaven. Det var for kort tid. Tilslutt besluttet juryen seg til å kansellere fredagen for 15m klassen. Etterhvert ble det fler og fler hull. Briefing ble utsatt fra kl 1000 til 1100. Da bestemte ledelsen seg til å sette en oppgave assigned area task som i går. Men for å unngå det samme osm i går satte man større sirkler og kortere tid. Fra Starmoen til den ikke ukjente Stai bru med radius 25 km - sydover til Hamar med radius 25 km - via Gjesås kirke med 15 km radius og hjem. Det var enighet om å komme seg avgårde så raskt som mulig - man så store muligheter for gjengroing. Øyvind og Anders har startet - Per som tok siste slepet i tråd med sin vanlige strategi ser det litt an.
(11.06.2005 14:18, Hans)

Kanondag

Værforholdene utviklet seg til å bli bedre enn de fleste forventet. Konsekvensen av det var at minimumstiden på 2 timer og 3 kvarter ble i korteste laget for mange. Jeg fly min til dags dato raskeste 300 km. Under tre timer fra avgang til landing. Hastigheten ble 125 km/t. Men jeg brukte kun 2:26 på oppgaven, men skulle brukt 19 minutter mer og dermed falt hastigheten til 109 km/t. Slik er reglene. Derfor ble oppgaven ikke en hastighetsoppgave, men en distanseoppgave for de første plassene. Det var om å gjøre å fly lengst mulig inn i vendepunktsområdene. Alle kom tilbake og det var ganske tett mellom landende seilfly i en periode.
(10.06.2005 23:21, Øyvind)

Fredag - en dag med muligheter

Etter kaldfront passasjen i natt har vi visse forventninger til dagen. Nå er innspurten i gang. Det ble markert med egg og bacon til frokost. Ledelsen valgte å sette en "assigned area task". Etter start går turen nordover til Deset Kirke nordøst for Østre Æra med 8 km radius - så nordover til den ikke helt ukjente Stai bru med radius 15 km - sydover til Gåsbu på Vangsåsen - så videre sydover til det Holtet veikryss med 12 km radius og hjem. Redaksjonen har måttet trå till for å hjelpe med senterets radio-problemer. Det er nå løst på seilflyvis - midlertidig, men det funker. Derfor er vi ikke helt oppdatert men Christer rapportert vest for Starmoen i 2000m. Øyvind og Anders er også på vei sydover.
(10.06.2005 14:36, Hans)

Per kom inn, Christer landet ute

Per landet akkurat (1900) og hadde dagens lengste tur i tid. Forholdene ebbet ut og det var spennende å høre på radioen hvordan det gikk fra siste vendepunkt. Christer landet øst for Pramhussetra (Austbygda). Den ene vingetippen var omtrent i Sverige. Anders har reist for å hente Christer, mens jeg har fått i oppdrag å passe på hunden til Christer. Det er et langt stykke å kjøre, så de er nok ikke tilbake før midnatt.
(09.06.2005 19:33, Øyvind)

Nå venter vi på Per og Christer

Det ble nok en vanskelig dag i dag, kun 6-7 fly har landet på Starmoen til nå etter å ha fløyet rundt oppgaven, noen flyr fortsatt, bl a Per og Christer. Jeg var andremann tilbake etter Erlend Sørbye, Øyvind kom ca 20 km bak meg. Oppgaven på 321 km gikk først nordover til Evenstad via Holtet veikryss til Pramhussetra (sør-øst for Kongsvinger) og tilbake til Starmoen via Storberget. Forholdene var vekslende med til dels flistete termikk, men også brukbare områder. Det blåste en sørvestlig vind på 20-30 km/t og forholdene var best øst for dalføret.
(09.06.2005 18:08, Anders)

Dagen avsluttes

Dagen er i ferd med å ebbe ut, noen holder fortsatt ut ut foran adm bygget med grill og div tilbehør. Vi ser frem mot nye muligheter i morgen.
(08.06.2005 22:47, Anders)

Ikke gyldig dag

Til tross for brukbare prognoser ble dagen i dag ikke like bra som noen (konk. ledelsen) hadde håpet på. Kun en pilot fløy rundt oppgaven på 301 km, det var Erlend Sørbye med Sørbye sr, som navigatør. Han landet på Starmoen ca kl 1900, etter en tur på ca 6 timer. For oss DFK'ere ble det mer enn 14 timer i nærområdet. Undertegnede tok start 1520 og rundet de 2 første VP men jeg valgte å lande på Starmoen på vei sørover da det var klart at det ikke ble gyldig dag. Etter at Christer med nød og neppe klarte å komme tilbake til Starmoen tok han utsjekk på Pawnee uten at det ble slutt på dramatikken av den grunn. Etter landing etter slep nr 6 med en noe spesiell lyd fra motoren viste det seg at det var et "pekefingerstort" hull i den ene sylinderen...men utsjekken var i boks!
(08.06.2005 20:55, Anders)

Må Christer utelande

Det var litt dramatikk - Christer var i ferd med å måtte utelande øst for Starmoen. Men han kom seg tilslutt såpass opp at han når tilbake og har akkurat meldt downwind.
(08.06.2005 14:38, Hans)

Onsdag - 300 km oppgave

I dag skal begge klasser fly samme oppgave. Fra Starmoen - opp til Snippen veikryss(ved Rena)- ned til Storberget - videre sydover til Magnor - via Holtet veikryss og hjem. Totalt 300 km. Etter litt utsatt briefing bestemte man seg å snu baneretning så det ble litt armer og bein. Men så kom man igang kl 12:15. Forholdene er ikke de beste så våre diskuterer om det lønner seg med vann. Kommentar fra Birger Bulukin:"Og dette vil dere vi skal fly 300 km på!" PT 14:20 har bare 2 startet alle fra DFK ser det litt an!
(08.06.2005 14:19, Hans)

Dag 2 - DFK/s i angrepsposisjon

I 15m/åpen klasse kom Erlend Sørbye i tetposisjon med "Langøre". Anders kom på 7 plass og ligger nå som nr 2 totalt. Øyvind ble nr 11. Men som nevnt i vår middagsutgave måtte han lande med dataproblemer. Han valgte da å starte uten vann - av hensyn til mannskapet. Øyvind er som kjent en hensynsfull mann. Per ble nr 9. Christer hadde ikke helt sin dag. Under et nødvendig ærend kom han inn i Oslo TMA - Norges største pissoir! Etter reglene ble det da en utelanding. Christer vil jo gjerne gjøre tingene skikkelig - så han landet ved Gjesås. Han ble hentet av Teknisk Chef, hans Skoda og vår alles venn Knut. Etter å ha reparert Anders vanntank har alle stor tro på morgendagen. Om meteorologene også har det gjenstår å se.
(07.06.2005 22:43, Hans)

Dag 2 - vil Anders holde stillingen?

Etter en avslappet frokost i "familiens skjød" fikk vi flyene på grid og fyllt med vann. I dag var det standard-klassen som startet først. Øivind fikk problemer med Cambridgen og valget å lande - fikse problemet i ro og mak også ta et nytt slep. 15 m klassen skal fly en 266,6 km oppgave: Fra Starmoen opp til Snippen - til Holtet veikryss - Nordhue - ned til Arneberg og hjem. Standardklassen får en litt kortere oppgave: Starmoen-Nordhue - ned til Arneberg - Storberget - Holtet og via Åsnes kirke og hjem totalt 179,7km. Det så rimelig igjengrodd nordover så Per som den forsiktge mann han er - ventet med å starte. I skrivende stund kl 13:30 har alle våre untatt Per startet. Anders har allerede vendt først vendepunkt, Snippen. I og med at de ikke flyr samme oppgaven kan de ikke samarbeide slik som i går.
(07.06.2005 13:31, Hans)

Anders i ledelsen

Dette var en dag det var vanskelig å komme seg rundt oppgaven med mange utelandinger. Per landet på Rena Flyplass i tradisjonen tro som sist under Elverum Open. Han ble mottatt av den allestednærværende Lt. Lundgren (Lt. Futt blant venner). Vår Techniske Sjæf, som for tiden fungerer som lagleder for Team DFK ble kreditert for sin høyere rang (Kap Lt) og formalitetene ordnet seg langt bedre enn sist gang. Da var politianmeldelse, bøtlegging og sågar krigsrett aktuelle reaksjoner. Øyvind Moe kom rundt oppgaven og ble nummer 5. I Standardklassen, som fikk samme oppgave, var det kun Geir Rausandmoen som kom rundt. Ckrister var uvanlig forsiktig og meldte pass etter første vendepunkt og landet tilbake på Starmoen. Dagens seierherre ble behørlig feiret med en festsoupe i vårt lille palet.
(06.06.2005 23:16, Øyvind)

Dag 1

Det ble en vanskelig dag, med mange utelandinger (reelle og tekniske). Forholdene var preget av en markant nordavind, utflytende skyer og langt mellom boblene, -10 grader i skybas på 2000m. Termikken var relativt kraftig, ofte 3 m/s. Jeg startet som nr 2 og landet først, Stig Solheim i CP kom i mål like bak etter at vi hadde vekslet på å ligge først i løypa gjennom hele turen. Per landet på Rena Flyplass (etter at Laupsa fikk beordret vekk to militære kjøretøyer som hadde parkert på rullebanen!) Christer landet tilbake på Starmoen etter å ha forsøkt seg nordover et stykke. Øyvind startet sent og kom i mål som nest sistemann. Nå venter vi på Hans og Per som kommer med middagen. Resulatatene kommer litt senere når konk. ledelsen (Leif J Ulvatne) får spist middag og samlet inn loggene til alle som har landet ute. Vi venter i spenning...
(06.06.2005 18:56, Anders)

Vi er i gang - starten er gått.

Endelig er vi igang. Været så ganske lovende ut fra morgenen så konkuranseledelsen satte en oppgave med 6 vendepunkter. Etter start til Julusdalen veikryssnord-øst for Starmoen - så opp til Opphus bru - ned til Hamar flyplass- syd-østover til Braskreidfoss - sydover til Storberget og via Gjesåsen kirke og hjem. Tatalt 253,2 km Første slep gikk kl 11:30 Anders slepte opp som nr. 2. Etter at startlinjen åpnet startet Anders forholdsvis rask og er pt(kl 14:10 på vei sydover til Hamar. Øyvind og Christer startet forholdsvis sent. Per ser situasjonen litt an. Han er som kjent en forsiktig strateg.
(06.06.2005, Hans)

Team DFK på plass på Starmoen

Endelig er hele Team DFK på plass på Starmoen. For å ha den fornødne avstand til almuen og for å kunne konsentrere seg om disse alvorlige konkuranser har man etablert seg i lite palé i passende avstand. For å lette vanfyllingen er Teknisk Chefs trofaste Skoda forkledd som kamel. Detaljer om konstruksjonen er selvsagt hemmelige. Etter 2 utsettelser besluttet konkuranseledelsen seg for å avlyse dagens konkuranser. Det har blåst mye så termikken var såpass rotete at man ikke fant å ville starte i dag. Men man har de beste håp om morgendagen. Maten er selvsagt viet stor oppmerksomhet og kveldens Chef de Cuisine er agent Moe.
(05.06.2005, Hans)

Søndag 5.06.05

Dagen ble kansellert. Det er kraftig vind fra nord. Tidlig på dagen overskyet. Det klarnet riktignok opp mot ettermiddagen. Luften er ustabil, men termikken flisete pga den kraftige vinden. Det er 20 deltagere i to klasser (15-meter og Standardklassen). Åpenklasseflyene flyr i 15-meterklassen med handicap-faktor. Vi bruker dagen til å kontrollere utstyr og dataelektronikk. Tiden med fotoapparat og fotografering av vendepunkt med mørkeromsarbeid etter landing er definitivt forbi og erstattet med "black-box", dvs GPS-loggere og kartplottere. Disse skal konfigureres med riktige datafiler som vendepunkter, kart og luftromsfiler. Teknologien for sanntidsvisning av flygningene på Internett er også kommet (vPos) og vil sikkert bli vanlig for slike konkurranser om ikke mange år (kanskje allerede neste år).
(05.06.2005, Øyvind)

Tilbake til side 1

 


Opp

[ Hokksund Flyplass ENHS | PPR | Kontakt oss ]


Bilder og video fra dfk.no må ikke gjengis eller brukes kommersielt uten fotografens samtykke