[ Introtur motorfly - seilfly | Teorikurs motorfly | Funksjonshemmede | Nabokontakt ]


Omvisning hos Norwegian (del 2)

(Del 1 | Del 2)

Teknisk avdeling

De aller fleste i flymiljøet kjenner godt til Norwegian (NAS) og deres lavpriskonsept. Færre kjenner nok til alt som skjer bak fasaden for at flyene skal være trygge og holde rutetiden. Norwegian har en egen teknisk avdeling som jobber døgnet rundt med vedlikehold, reparasjoner, papirarbeid og innfasing av nye fly. Denne artikkelen er basert på informasjon fra ansatte ved avdelingen under et dagsbesøk på teknisk base på Gardermoen.

NAS Teknisk består av rundt 160 personer fordelt på alt fra teknikere og ingeniører til lagerpersonell, innkjøp og ledelse. All administrasjon holdt tidligere til på Fornebu, men administrasjonen i teknisk avdeling har flyttet til OSL i det siste og har kontorer i nærheten av Norwegian-hangaren (gamle Braathens-hangaren ved vestre rullebane).

Tekniske baser

NAS Teknisk har hovedbase på OSL, der de har kontorer, delelager og hangar med plass til 6 spor (dvs. plass til seks 737 ved siden av hverandre). I tillegg har NAS teknisk personell på en del andre flyplasser: Stavanger, Trondheim, Bergen, Rygge, Stockholm, Warszawa og København. Det tyngste vedlikeholdet de utfører selv foregår på Sola og Gardermoen mens ATC Lasham (UK) benyttes til tungt vedlikehold som C- og D-sjekker. Motorskifte, understellsarbeid og andre tyngre komponentskifter utføres normalt på Sola, men kan også gjøres på Gardermoen dersom det er mer hensiktsmessig. På Sola har Norwegian plass til 2-3 fly i hangar og de har 20-30 ansatte som står for vedlikeholdet. Mye av arbeidet foregår på kveld og natt når flyene ikke er i bruk. I tillegg til det tyngre vedlikeholdet som utføres, har de også vanlig line maintainance både på Gardermoen og Sola.

På Gardermoen er det i dag 55-60 teknikere som jobber primært med lett vedlikehold samt klargjøring av nye fly som kommer inn i flåten. Det er økende grad av tungt vedlikehold som utføres her også ettersom flåten utvides. Den tekniske basen på Gardermoen er døgnbemannet hele året og kan håndtere de fleste situasjoner dersom et fly blir stående en eller annen plass på grunn av feil. Teknisk avdeling har utvidede fullmakter til å få frem deler til rett fly så raskt som mulig hvis det oppstår feil ute på rutenettet. Dette kan for eksempel være å chartre en business-jet for å fly deler og tekniker til aktuell flyplass så raskt som mulig.

På Gardermoen sitter fire teknikere i Maintainance Control Center som jobber med planlegging av vedlikehold på fly i daglig drift, feilsøking m.v. Teknisk innkjøp består av seks personer som jobber med teknisk innkjøp av komponenter til basene samt oppfølging av kontrakter med Lufthansa Technik og Boeing. Tekniske innkjøpere er også involvert i prosessene med anskaffelse av nye fly.

Bergen Trondheim og Rygge har 4-5 teknikere hver. I utlandet benyttes også innleid personell i samarbeid med tekniske representanter fra Norwegian. Alle disse stedene utføres lettere vedlikehold og reparasjoner mens flyene står på bakken mellom turene.

Flåten og tekniske komponeneter

Norwegian har 28 B737-300 Classic, fem av dem eier de selv og resten er leaset. Flyene de eier er får montert winglets, leasingmaskinene har foreløpig ikke fått det, og får det sannsynlig vis ikke. Norwegian har bestilt 42 nye B737-800NG i tillegg har de opsjon på 42 individer, dvs. mulighet for å ta inn 84 nye fly totalt. Pr. i dag har de mottatt 12 stk B737-800 av 16 som er leaset (reg. LN-NOx), alle 737-800 leveres med winglets. I tillegg har man en arv fra kjøpet av FlyNordic som er fire MD80 som er stasjonert på Arlanda. FlyNordic hadde flere MD80-er men man har valgt å fase ut de mest fuel-tørste til fordel for B737. Det har også vært nevnt i media at Norwegian ønsker å fremskynde levering av noen B737, dette er for å erstatte MD80-ene slik at man får en ren B737-flåte.

Alle komponenter, fra smådeler til motorer og understell leies på timebasis, dvs. NAS betaler for gangtiden på komponentene. Lufthansa Technik står for komponenter til Classic-ene, motorer til NG-ene samt hjul og bremser til begge typer. MTU Aero Engines har ansvar for classic-motorene og Boeing har ansvar for komponenter til NG-ene. Både Lufthansa og Boeing har komponentlager for de vanligste komponentene i Norwegians lokaler, slik at man raskt kan skifte slitedeler. Større komponenter og ting som ikke skiftes ofte bestilles og fraktes inn ved planlagt vedlikehold eller etter behov.

Alle komponenter må ha et serienummer, korrekte papirer og sertifikater for at de skal kunne brukes ombord. Det holder ikke at man finner noe i en eller annen butikk som passer, selv om det bare er lokk til toalettet eller en teppebit. Som eksempel på hvor omfattende det hele er så har Norwegian en egen «teppeavdeling» som jobber med tilpassing av tepper til flyene og oppfølging av papirarbeidet. Siden flyene er litt forskjellige kan man ikke flytte tepper mellom flyene, da passer de ikke (gjelder særlig -300). Alle teppebitene må tilpasses hvert individ, og må derfor ha eget serienummer og registreres i systemene. Skal man skifte en slitt del av teppet må en tekniker gjøre jobben med teppeskifte og papirarbeidet for delene som taes ut og settes inn.

Innfasing av nye fly

Innfasing av nye fly i flåten (dvs. brukte -300 eller brukte eller fabrikknye -800) kan ta alt fra noen uker til flere måneder.

Det «enkleste» er de fabrikknye -800ene som leveres nøkkelferdige fra fabrikken, der alle Norwegian-detaljer er spesifisert i kontrakten. De flys gjerne non-stop fra Boeing field/Seattle til Gardermoen, en flytid på rundt 9 timer. Norwegian har en representant tilstede i Seattle hele tiden som følger opp at alt gjøres ihht. kontrakten. Etterankomst til Norge er det gjerne noe papirarbeid som skal gjøres. Norwegian setter også på sine innvendige merkinger (klistremerker på seterygg etc.) samt at de setter inn sitt standard nødutstyr i kabinen (førstehjelpsutstyr m.v.)

Innfasing av brukte fly er en mer omfattende prosess. På papirsiden er det 250-500 kg dokumenter som skal gjennomgås i tillegg til at flyet skal sjekkes. ATC Lasham eller ATC Southend i samarbeid med teknisk personell fra Norwegian utfører den tekniske delen av innfasingen, og det gjøres gjerne ved at det utføres som en C-sjekk. Det må også kontrolleres at alle pålegg fra fabrikken har blitt utført på flyet tidligere. Flyet skal utstyres med instrumenter, nødutstyr og seter ihht. Norwegians standard. Alle komponenter skal registreres i datasystemene og komponenter, seter m.v. som tas ut av flyet skal returneres forrige eier. Til slutt skal flyet registreres i det norske registeret, det skal lakkeres og testflys før det ferges hjem til Norge.

Oppsummering

Det er veldig mye som skjer bak kulissene i et flyselskap som man ikke er klar over, mye er synlig og mye er usynlig. Innfasing av nye fly og vedlikeholdsprogrammene er omfattende prosesser som det krever god kunnskap og rutine for å greie å utføre effektivt. En dags omvisning og presentasjon av avdelingen ga et innblikk i et spennende yrke. Det er også helt klart at Bjørn Kjos har skapt en god bedriftskultur og sammen med de ansatte greier å holde på et godt arbeidsmiljø med engasjerte medarbeidere. Holdningen blant de jeg møtte var at utfordringer er til for å løses, og at man forsøker å løse dem til selskapets og passasjerenes beste hver gang – natt og dag. Sikkerheten går foran alt, selvfølgelig, og med dyktige og engasjerte medarbeidere tror jeg gjengen hos NAS Teknisk er i stand til å fikse det meste på strak arm.

Linker: www.norwegian.no, www.flyfag.no, www.boeing.com

(Del 1 | Del 2)

(Anders Bjørnestad 01/2010)

 


Opp

[ Hokksund Flyplass ENHS | PPR | Kontakt oss ]


Bilder og video fra dfk.no må ikke gjengis eller brukes kommersielt uten fotografens samtykke